De vraag is niet óf er een datalek plaatsvindt, maar wanneer. Als zorgbestuurder heb je de verantwoordelijkheid om informatieveilig gedrag te bevorderen en een sterke verdedigingslinie te bouwen. Maar hoe doe je dat in jouw zorgorganisatie? Wij geven hier een stappenplan dat in iedere organisatie toe te passen is.
Creëer een cultuur van bewustzijn en verantwoordelijkheid
Informatieveiligheid is geen IT-probleem, maar een gedragsvraagstuk. Technologie kan ondersteunen, maar uiteindelijk zijn het de mensen die bepalen of gegevens veilig zijn en blijven. Een zorgorganisatie kan de beste firewalls en encryptie hebben, maar als medewerkers patiëntengegevens via whatsapp delen met collega’s, lekt gevoelige persoonlijke informatie alsnog. Of als medewerkers eenvoudige wachtwoorden kiezen en daar onzorgvuldig mee omgaan, creëren ze ingangen voor cybercriminelen.
Het begint met bewustzijn. Medewerkers moeten begrijpen waarom informatieveilig gedrag essentieel is en wat de gevolgen zijn van een datalek. Als bestuurder speel je hierin een cruciale rol. Het is belangrijk dat je een CISO hebt om je daarin te ondersteunen. Door regelmatig contact met je CISO en het onderwerp regelmatig te agenderen in managementoverleggen, medewerkersbijeenkomsten en via interne communicatiekanalen, houd je informatieveiligheid top-of-mind.
Het is belangrijk informatieveiligheid niet te presenteren als iets extra of nice-to-have, maar als een vanzelfsprekend onderdeel van het zorgproces. Wanneer medewerkers begrijpen dat ze door veilig gedrag niet alleen gegevens beschermen, maar ook de zorgkwaliteit en het vertrouwen van patiënten en cliënten waarborgen, ontstaat er een intrinsieke motivatie om zorgvuldig te handelen.